Hallo, heb je een vraag? Of wil je iets weten? Dat kan eenvoudig door te gaan 'Appen' Of stuur een mailtje naar info@kvwolderwijd.nl

Chat met ons via WhatsApp
Close and go back to page

Maak kennis met korfbal: doe gratis mee aan onze proeftrainingen.
Klik hier voor alle info

Dit is Korfbal

De bedoeling van korfbal is dat de aanvallers doelpunten maken en dat de verdedigers dit proberen te voorkomen. Een doelpunt wordt gescoord als een aanvaller de bal van boven af door de korf weet te gooien. Korfbal is een zeer veelzijdige sport. Je moet goed kunnen aanvallen, maar ook goed kunnen verdedigen en je moet zowel technisch als tactisch zijn. Daarnaast moet je snelheid, uithoudingsvermogen en kracht hebben. En je moet ook nog eens goed met een bal overweg kunnen!

Geschiedenis
Korfbal is ooit bedacht door de Amsterdammer Nico Broekhuysen. Het was in 1902 toen hij naar Zweden werd gestuurd om te leren hoe je gymnastieklessen moest geven. Eén van de spelletjes die hij daar leerde was Ringboll. Dit was een spel die door jongens en meisjes samen werd gespeeld. De bedoeling was om de bal door een ring te gooien die aan een paal van drie meter hoog hing. Ringboll werd gespeeld in drie vakken; een aanvalsvak, een verdedigingsvak en een middenvak. 

Nico Broekhuysen vond dit spel zo leuk dat hij het ook ging spelen op de school waar hij les gaf. Hij veranderde de regels een klein beetje en de naam van dit nieuwe spel werd korfbal. Korfbal werd al snel populair in Nederland.
Wist je dat korfbal tot in 1991-1992 met drie vakken werd gespeeld? Daarna is het middenvak verdwenen en is het ‘tweevakskorfbal’ ontstaan. Tegenwoordig zijn er zelfs teams die in één vak spelen! 

Jongens en meisjes
Eén van de redenen dat korfbal zo populair is geworden, is dat het de enige teamsport ter wereld is waar jongens en meisjes in één team samen spelen. De teams bestaan meestal uit vier jongens en vier meisjes. Er zijn ook teams waar alleen maar meiden in spelen. Dit wordt een damesteam genoemd. Deze damesteams zijn vooral te vinden in Limburg en Noord-Brabant.
Binnen en buiten
Vroeger werd korfbal alleen maar buiten gespeeld. In 1966 veranderde dit. Om in de koude wintermaanden toch te kunnen korfballen, werd er een zaalcompetitie gestart. Nu wordt de eerste helft van de veldcompetitie voor het zaalseizoen gespeeld en de tweede helft erna. Als je daarna nog niet genoeg hebt van korfbal, kan je in de zomer mee doen aan beachkorfbal. Zo kan je dus het hele jaar korfballen!

Het speelveld
Korfbal wordt gespeeld in twee vakken. Beide clubs leveren vier spelers voor elk vak. In het ene vak valt de ene ploeg aan en verdedigt de andere ploeg. In het andere vak is het net andersom. Na twee doelpunten (of na een bepaalde tijd) wordt er van vak en van functie gewisseld, de aanvallers worden verdedigers en de verdedigers worden aanvallers. In de zaal is het speelveld kleiner dan op het veld.

De spelregels
Korfbal is een sport die je samen moet spelen. Lopen of dribbelen met de bal is niet toegestaan. Overspelen en goed vrij lopen zijn daarom belangrijke onderdelen in het spel. Goed vrijlopen is belangrijk omdat je niet verdedigd mag schieten. Het is verdedigd als de verdediger tussen de paal en de aanvaller staat en zijn arm omhoog heeft. De verdediger moet zo dicht bij de aanvaller staan dat de aanvaller met de hand aangeraakt zou kunnen worden. Iedereen heeft een persoonlijke tegenstander. Een jongen mag geen meisje verdedigen en een meisje mag geen jongen verdedigen.

Korfbal hoort met de handen gespeeld te worden, dus de bal met je been of voet raken mag niet.
Lichamelijk contact mag ook niet. Trek dus niet aan andermans shirtjes, ga niet krabben, duwen of aan haren trekken. Er is een grote kans dat de scheidsrechter het ziet en dat je gestraft wordt. Daar schiet niemand dus wat mee op. De bal uit de handen slaan mag ook niet.
Klik hier als je nog meer wilt weten over de spelregels.

Verenigingen
De Nederlandse korfbalbond heeft al meer dan 100.000 leden. Deze zijn verdeeld over ongeveer 580 verenigingen. Deze verenigingen organiseren vaak één keer per jaar een schoolkorfbaltoernooi. Bij dit toernooi kunnen de groepen 5/6 en 7/8 van verschillende scholen tegen elkaar strijden. Heeft jouw school al eens mee gedaan?
Naast trainingen, wedstrijden en toernooien zijn er ook andere dingen bij de vereniging bij jou in de buurt te doen. Veel clubs houden een jeugdkamp, een spelmiddag, een disco of een filmavond. Super gezellig natuurlijk!

Het Korfbalverbond
Het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) behartigt de belangen van bijna 100.000 korfballeden en 580 korfbalverenigingen en is een serviceverlener voor de korfbalsport en de verenigingen. Het KNKV is verantwoordelijk voor de organisatie en voortgang van de competitie en een brede ondersteuning van de verenigingen. De korfbalbond bestaat sinds 1903, maar de bond zoals we die nu kennen bestaat sinds 1973. In dat jaar fuseerden de Koninklijke Nederlandse Korfbalbond (KNKB) en de Christelijk Korfbalbond (CKB) en werden het KNKV.

Er is ook een internationale korfbalbond. Deze heet de IKF, de International Korfball Federation. Voor meer informatie over de IKF kan je hier klikken.

Lotto Korfbal League
De Korfbal League is de hoogst haalbare competitie van Nederland. In deze competitie spelen tien topploegen uit Nederland. De twee beste teams spelen in een finale. Deze finale wordt gespeeld in Sportpaleis Ahoy, in Rotterdam. Hier komen soms wel 9000 supporters om naar de wedstrijd te kijken! De winnaar mag zich kampioen van Nederland noemen. Wil je meer over de Korfbal League weten? Klik dan hier om naar de site van de Korfbal League te gaan.

Internationaal
In bijna 60 landen over de hele wereld wordt korfbal gespeeld. In 2007 is er een Wereld Kampioenschap gehouden in Tsjechië. Nederland heeft op dit toernooi de eerste plek weten te veroveren. De laatste jaren heeft Nederland laten zien duidelijk de beste te zijn op internationaal vlak. Wil je meer weten over het Nederlands team en wil je weten wie er in dit team spelen? Klik dan hier.

Beachkorfbal
Als er in de zomer geen competitie meer is, kan je beachkorfbal spelen. De regels zijn iets anders, maar dat heb je zo onder de knie! Beachkorfbal wordt, zoals de naam al zegt, op het strand gespeeld. Het speelveld is kleiner dan een normaal veld. Ook wordt er maar op één paal gespeeld. De teams bestaan niet uit acht mensen, zoals bij het normale korfbal, maar uit vier; twee jongens en twee meiden. Een team kan ook uit vier meiden of vier jongens bestaan.
Ben je nieuwsgierig geworden naar het korfbal? Wil je het zelf ook een keertje uitproberen? Ga dan eens kijken bij een ons.

 • Glasbewassingnederland.nl
 • DYZLE, temperatuurbewaking voor professionals
 • Official Pizza partner KV Wolderwijd
 • DYZLE, temperatuurbewaking voor professionals
 • Bakker Bart
 • Onze KV Wolderwijd webshop
 • KorfbalTotaal.nl
 • Fysio Focus Zeewolde
 • De goedkoopste kwaliteits zonweringen
 • Financiële Dienstverlening
 • Stoffeerderij Vonk voor al uw stoffeer klussen
 • Freelance Audio engineering, Advies, Verkoop en Verhuur.
 • Drankenspeciaalzaak in Zeewolde
 • Voor al uw maatwerk
 • De schilders met garantie uit Zeewolde

Evenementen Agenda

Geen evenementen

Competitie Agenda

Oefenwedstrijden ZAAL


Datum: zaterdag 04 november
Aanvang: 09:00 uur.


Bestuursagenda

Geen evenementen

Kantine Agenda

Geen evenementen