Dit is korfbal

Korfbal made in Holland

made in holland 2011 webOnbekend maakt onbemind. Dat geldt helaas ook voor korfbal en daar hebben wij als korfballers soms last van. Tijd voor actie dus! Het KNKV introduceert daarom een nieuw beeldmerk dat de trots van korfballers weergeeft: Made in Holland! Iedereen mag het weten.

Jij als één van de 100.000 leden van het KNKV weet wel beter: korfbal is leuk, zeker niet voor mietjes en het is topsport. Dat in tegenstelling tot hoe de buitenwacht in het algemeen over onze sport denkt.
De kracht van korfbal is te omschrijven aan de hand van vier waarden: veelzijdigheid, toegankelijkheid, sociaal en tweede familie. Korfbal is ingevoerd in alle ‘lagen’ van de samenleving. De sport is zowel op topniveau als recreatief te bedrijven. Het herbergt allround atleten, maar ook gezelligheidssporters. Niet voor niets hebben we het dikwijls over “Korfbal: Iedereen doet mee!”.


Dat moeten we met alle 100.000 ambassadeurs van het korfbal uitdragen. We moeten zorgen voor bekendheid en de vooroordelen wegnemen. We zijn zelf hartstikke trots op onze sport. Daarom mogen we er ook best vol passie en enthousiasme over vertellen.

Om de identiteit te visualiseren heeft het KNKV een nieuw beeldmerk aangenomen dat laat zien waar korfbal voor staat. Korfbal is de enige echte Nederlandse sport, het is topsport, het is een sport waar mannen en vrouwen samen spelen, het is een sport met Hollandse waarden als sociaal en familie. Het nieuwe beeldmerk is daarom “Made in Holland” geworden.

Lees meer

Historie van Korfbal

Ontstaan van korfbal
Korfbal is in 1902 bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen. In die tijd moest men hard werken om de touwtjes aan elkaar te knopen en zelfs kinderen moesten werken. De Amsterdamse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (ABLO) besloot dat gymnastiek een goed middel zou zijn om de kinderen gezond bezig te laten zijn en ze afleiding te geven. De onderwijzers wisten echter niet goed hoe ze gymnastiekles moesten geven. Daarom stuurde de ABLO onderwijzers naar cursussen in Zweden om ze dit te leren.

In 1902 werd Nico Broekhuysen naar Nääs in Zweden gestuurd om een cursus te volgen. Een van de onderdelen was kennis maken met spelletjes in de open lucht. Bij één spel (Ringboll) moest men een bal door een ring gooien. Die ring zat aan een paal van 3 meter hoog. De sporters werden verdeeld over 3 vakken. Ringboll werd gemengd gespeeld, wat in die tijd haast ondenkbaar was. Daarnaast mochten de spelers en speelsters niet uit hun vak komen.

Bij terugkomst in Amsterdam besloot Nico Broekhuysen met de leerlingen van zijn klas een soortgelijk spel te spelen. Ringboll werd aangepast. De ring aan de paal verdween en maakte plaats voor de bekende rieten manden. Hierdoor kon beter worden geoordeeld of er gescoord werd. Verder werden de spelregels zo aangepast dat de kinderen ze konden begrijpen en werd de naam veranderd in korfbal.

Lees meer

Dit is Korfbal

De bedoeling van korfbal is dat de aanvallers doelpunten maken en dat de verdedigers dit proberen te voorkomen. Een doelpunt wordt gescoord als een aanvaller de bal van boven af door de korf weet te gooien. Korfbal is een zeer veelzijdige sport. Je moet goed kunnen aanvallen, maar ook goed kunnen verdedigen en je moet zowel technisch als tactisch zijn. Daarnaast moet je snelheid, uithoudingsvermogen en kracht hebben. En je moet ook nog eens goed met een bal overweg kunnen!

Geschiedenis
Korfbal is ooit bedacht door de Amsterdammer Nico Broekhuysen. Het was in 1902 toen hij naar Zweden werd gestuurd om te leren hoe je gymnastieklessen moest geven. Eén van de spelletjes die hij daar leerde was Ringboll. Dit was een spel die door jongens en meisjes samen werd gespeeld. De bedoeling was om de bal door een ring te gooien die aan een paal van drie meter hoog hing. Ringboll werd gespeeld in drie vakken; een aanvalsvak, een verdedigingsvak en een middenvak. 

Nico Broekhuysen vond dit spel zo leuk dat hij het ook ging spelen op de school waar hij les gaf. Hij veranderde de regels een klein beetje en de naam van dit nieuwe spel werd korfbal. Korfbal werd al snel populair in Nederland.
Wist je dat korfbal tot in 1991-1992 met drie vakken werd gespeeld? Daarna is het middenvak verdwenen en is het ‘tweevakskorfbal’ ontstaan. Tegenwoordig zijn er zelfs teams die in één vak spelen! 

Lees meer

Activiteiten Agenda

Startdag Seizoen 2019-2020
zaterdag 31 augustus
Aanvang: 10:00

Bestuursagenda

Bestuursvergadering
maandag 26 augustus
Aanvang: 19:30
Commissie Vergadering
maandag 30 september
Aanvang: 19:30
Algemene Leden Vergadering 2019
maandag 14 oktober
Aanvang: 19:30

Competitie Agenda

Start Veldcompetitie Najaar 2019
zaterdag 07 september
Aanvang: 10:00
Oefenwedstrijden Zaal 2019-2020
zaterdag 16 november
Aanvang: 10:00

Facebook KV Wolderwijd logo